Defensor Fejlesztő Kft.

Cégtörténet

Cégünk 1992-ben kezdte meg működését, akkor még egy társ vagyonvédelmi céggel együttműködve. Első megbízásunk Dunakeszi 18db oktatási és kulturális intézményének távfelügyeleti behatolás jelző rendszerének kiépítése volt, az akkor még újdonságnak számító – nagyobb hatékonyságot biztosító – csendes riasztás kialakításával. Az önkormányzat támogatásával 3 hónap alatt elkészült, az akkor még Everspring ha-50-es típusú – jelentős átalakításokon átesett – rendszer, amelynek vezeték nélküli alapját az Enforser kódolt rádiós személyhívója adta.

A távfelügyeleti központ kezdetben egy 50 bekötési pontig kiépített dekóderekből álló felügyeleti központ volt, ami a hozzá csatlakoztatott számítógépen keresztül képes volt kijelezni az esemény helyét és időpontját.

A kezdeti sikerek és pozitív visszajelzések hatására, 1993-ban már saját tervezésű és gyártású gyűjtő központunk, ugrókódos távvezérlőnk, mozgás érzékelőnk és távfelügyeleti központunk volt. Az új rendszer a latin Defenzor megnevezést kapta (Defenzor = A legmagasabb szintű védelem).

Termékeink sikerét támasztja alá a heti 3-5 új telepített rendszer, amely 2 év alatt 196 helyszíni elfogást eredményezett (egyetlen alkalommal sem sikerült a Defenzor rendszert kijátszani vagy hatástalanítani).

A Dunakeszin kialakított távfelügyeleti rendszert először Fót és Göd térségében, majd Budapesten és környékén is kialakítottuk.

1995-ben a Defenzor rendszer elnyerte a MAHART Szabadkikötő távfelügyeleti tűzjelző rendszer megvalósításának a megbízását, ahol kezdetben a vezetékes eszközök energia ellátását és távfelügyeleti kommunikációját biztosítottuk, majd 1996-tól fokozatosan kiépítésre kerültek a saját vezeték nélküli eszközeink.

Még 1995-ben megszületett egy új, Defenzor alapú vezeték nélküli tűzjelző rendszer gondolata.

1996-ban a Magyar Biztosítók Szövetsége a legmagasabb, Kiemelt Biztonsági Szintű Távfelügyeleti kategóriába sorolta a Defenzor rendszert.

1996-ban elkészítettük a Rendőrtiszti Főiskola első behatolás jelző rendszerét, ahol ajándékba adtuk a legújabb távfelügyeleti központunkat, amely egész Pest megye távfelügyeleti behatolás védelmét képes ellátni.

A rendszer kiépítése olyan technikai kihívások elé állított bennünket, mint a belügyminisztérium országos hírközpontjától 150m, míg a budapesti TV adótól 400 m távolság, ahol rövid és hosszú távú kódolt rádiós kommunikáció, és több 100 ezer Watt teljesítmény van jelen a legkülönfélébb frekvenciasávokon, közvetlenül az általunk épített rendszer mellett.

További évekig tartó fejlesztés eredményeképpen született meg a jelenleg is alkalmazott valóban keskenysávú kommunikációt használó rendszerünk. Rendszereink megbízhatóságának megkérdőjelezhetetlen példája, hogy egy ilyen rádiósan túlterhelt környezetben is üzemeltethetünk vezeték nélküli Defenzor rendszereket (Közszolgálati Egyetem – korábbi Rendőrtiszti Főiskola – vezeték nélküli Defenzor típusú tűzjelző rendszere).

1998-ban ért minket az a megtiszteltetés, hogy a budapesti Szent István Bazilika tűzjelző rendszerének egy részét mi készíthettük el. Mivel a Defenzor típusú tűzjelző rendszerek akkor még újdonságnak számítottak, ezért a nagy légterű helyiségeket még vonali füstérzékelőkkel szerelték fel, azonban a bazilika 2008-as vagyonvédelmi felújítását követően, már a behatolás, a tűz, a szén-monoxid és a személyi támadásjelző rendszerek is Defenzor eszközökből lettek kiépítve (kivéve a nagy csarnok aspirációs érzékelőit, ami esztétikai szempontok miatt nem lett lecserélve).

Mind ismeretes, a Szent István Bazilika falazata a -2. szinten eléri a 8 méteres vastagságot, ami a felsőbb szinteken is méterben mérhető marad. Eszközeink rádiós kapcsolatának továbbfejlesztésével sikeresen vettük az akadályt.

1999-ben kaptuk a megbízást a Paksi Atomerőmű Balatonfüredi Rekreációs Központ Defenzor típusú tűzjelző rendszerének kiépítésére. A központ főépülete a 70-es években készült, rendkívül vastag és szilárd vasbetonból, csúszózsaluzással. Eredeti terv szerint hagyományos vezeték nélküli tűzjelző rendszer került volt kialakításra, de mivel a nyomvonalakhoz a falakat sem megvésni, sem átfúrni nem tudták, kizárólag vezeték nélküli technika jöhetett számításba. A Defenzor eszközökkel különösebb problémák nélkül sikerült kialakítani a rendszert, amelyet 1 éven keresztül ellenőriztek, teszteltek és vetettek össze a felső kategóriás Cerberus rendszerrel, majd megadták az engedélyt az erőmű területén, és annak további létesítményeiben történő üzemeltetésre.

A Paksi Atomerőmű mellett Paks város hivatásos tűzoltóságán is Defenzor távfelügyeleti rendszer működik, amire az erőmű beruházásában épült létesítmények sora lett rákapcsolva.

2000-től kezdve megszüntettük a korábban alkalmazott amerikai gyártmányú füstérzékelők átalakítását, és saját tűzjelző eszközöket kezdünk el fejleszteni és gyártani.

Eszközeink a mai napig folyamatos fejlesztés alatt állnak, hogy minden szempontból évekkel megelőzzék a kor jellemző technikáinak fejlettségi színvonalát.

Termékeink